sobota 30. května 2015

Game of Thrones

Kdo to nečetl, alespoň na to kouká v podobě seriálu, kdo na to ani nekouká, minimálně o tom už slyšel. Já, jakožto vášnivý čtenář, preferuji samozřejmě knížky. Ještě nemám přečtené všechny, ale už finišuju. A co bych to byla za fanouška, kdybych se nepodívala jak to zpracovali na plátně. Upřímně řečeno, patřím mezi ty knihomoly, kteří budou vždycky tvrdit, že knížka je prostě lepší. U Game of Thrones ale tvrdím, že je to srovnatelně dobré. Minimálně ty první dvě série, pak už je ten seriál o trochu horší. :)


Jak knížka, tak seriál je proslavený častou smrtí. Ano, je tam hodně krve, hodně vražd, často umírají lidé, které jste si oblíbili, ale víte co? Stejně to stojí za to. G. R. R. Martin totiž oplývá zvláštním talentem, který vás nutí zamilovávat si další a další postavy, a když pak umřou, dostávají se na scénu noví, a tenhle šílený koloběh začíná nanovo. Zní to zvláštně, ale fanoušci to jistě pochopí. :D Fandom Game of Thrones se v poslední době hodně rozrostl, hlavně díky seriálu, řekla bych. Myslím, že spousta seriálových fanoušku přemýšleli i o knížkách, ale to že má každá okolo tisíce stránek je celkem odrazuje. Je to škoda, protože v knížkách najdete hodně detailů, které vám pomůžou pochopit myšlení postavy a celkově pak bude na celé Západozemí koukat jinak.


Najde se spousta lidí, kteří tento seriál odsuzují se slovy 'krvavé porno'. Haha, no jistě. :D Tihle lidé tvrdí, že G. R. R. Martin je psychopat, který si jen lečí svoje mindráky tím, že nechá v podstatě znásilnit třináctiletou holku. Takhle to opravdu zní blbě, co? Tihle lidi by ovšem měli pochopit, že celý příběh se odehrává ve středověku. A ani v 'našem' reálném středověku to nebylo jinak. O svatbách zámožnějších dívek rozhodovali rodiče, a ve třinácti to rozhodně nebylo nepřípustné. Doba pokročila a situace se změnila, to ovšem neznamená, že se v podobě příběhu nemůžeme vrátit zpátky.


Už jsem i slyšela, jak o tom někdo říká, že je to jen další fantasy blbost pro děti. Dotyčný očividně nevěděl o co jde. :D Čtu to já, čte to můj spolužák (ten už to má přečtené a díky němu to čtu já! :D), četl to i náš třídní učitel. Věřte mi, není lepší pocit, než když místo biologie začnete řešit novou sérii, nebo ty nejzajímavější vraždy, naše oblíbené postavy,... A není to tak dlouho co jsem jela vlakem a naproti mě seděla asi tak pětapadesátiletá paní, která četla Tanec s draky. Tahle série opravdu není omezená věkem. :)



3 komentáře:

  1. Můj třídní to taky četl, ale o biologie jsme tuhle řešili spíše Zaklínače. :D GoT je fajn, srdcová série, která mě navíc dovedla ke čtení v angličtině a většímu sledování seriálů - akorát ta pátá série je šílená, ještě zhoršuje absenci šesté knihy. (Díky Sedmi alespoň za ty zveřejněné kapitoly na Martinově blogu. :D)

    hrbitov-meho-ja.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. tak to musí byt super, resit to ve skole. To u nas na to nikdo nekouka a pochybuju ze ve tride nekdo vi, co znamena slovo knizka. Mas kliku :) a ty obrazky jsou boziii :3

    OdpovědětVymazat
  3. Pro mě jsou knihy lepší a na seriály nemám moc čas.
    http://www.kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat