sobota 20. června 2015

MY AMERICAN DREAM

American dream. Je to spojení, které už jste určitě někdy slyšeli. V tomhle článku bych vám ráda popsala můj postoj k mému americkému snu. Existuje početná skupina lidí, která přesně tohle odsuzuje. Jsou to lidi, kterým život v České republice naprosto vyhovuje a můj postoj nepochopí. Já mám ovšem jistou vizi, která ve mě klíčí co si pamatuju. Poslední dobou však začíná získávat konkrétnější podobu.
Možná si řeknete, že jsem jen další z mnoha lidí, kteří mají sen. Že si všechno maluju do růžových barev a v závěru skončím přesně tam, kde jsem. Moje realistické já by vám řeklo, že samozřejmě můžete mít pravdu. Ovšem tady vládne moje odhodlané já, které věří, že sny se plní. Nemám v plánu sedět na zadku a čekat, až si mě moje šance najde. Za svým snem si půjdu, časem ho doladím třeba do sebemenších detailů, nebo tomu nechám jen základní obrysy, a zbytek ponechám náhodě. Kdo ví? 
Abyste pochopili můj postoj. Já nemám ráda Českou republiku. Není to, že bych ji nějak extra nesnášela, ale moje vidina šťastné budoucnosti se tu nikdy odehrávat nebude. Porovnejme si například americké a české školství. Co si budeme povídat, v tom českém najdeme ještě ducha bývalého socialismu. Žádný pokrok, žádný rozvoj. Já už jsem se smířila s tím, že tady studuju a i dostuduju, ale pro svoje děti to nechci. Chci aby se moje děti učily, že je jen správné vyjádřit svůj názor, diskutovat, samostatně přemýšlet. Přesně tak, jak je to na některých amerických školách.
Ale přejděme k mé vizi. Až dostuduju, chci se vydat do Ameriky jako au-pair. Pro ty, co to neznají, je to program díky kterému můžete vycestovat v podstatě kamkoli po světě, aby jste pracovali jako jakési chůvy. Vaše práce je starat se o děti/dítě dané rodiny, popř. jim vypomoct s drobnými domácími pracemi. Vyděláte si nějakých dvacet tisíc měsíčně a naprosto se sžijete s jejich kulturou, protože vaše náhradní rodina vás musí ubytovat, živit,... Je to podle mě ten nejsnazší způsob jak do Ameriky vycestovat, aniž by jste do toho museli nějak moc investovat. Chtěla bych tam jet pro začátek na rok, možná si to i prodloužit. Jde mi o to, poznat jejich mentalitu a zjistit, jestli bych tam mohla fungovat. 

V případě, že bych tam fungovat dokázala, se neplánuju vracet na víc než pár týdnu k mojí rodině. Chci si tam najít práci, vytvořit zázemí. Teď už jsme u části, kterou nemám moc promyšlenou, protože za prvé nevím jak to tam bude fungovat, a za druhé si uvědomuju, že ještě všechno může být jinak. Každopádně Amerika je jasná. Chci na to jít přes au-pair program, na detaily mám naštěstí ještě čas. :)
A na závěr bych chtěla zmínit jeden blog au-pairky Houdičky. Sleduju více blogerek, hlavně abych se o tom dozvěděla co nejvíce, ale tenhle blog jsem si vážně oblíbila. Houdička totiž nepíše jen o au-pairských věcech. Popisuje svůj běžný život v Americe, srovnává ceny, klady a zápory,... určitě se mrkněte. :)

A jak to máte vy? Amerika, Česko, nebo něco třetího? Co je váš sen?

3 komentáře:

  1. Já vždycky tak nějak počítala, že zůstany tady. Nepovažuju se za nějakýho vlastence, politice a podobnejm věcem moc nerozumím a tak prostě nemám moc důvodů nemít to tu ráda. Na druhou stranu, zrovna dneska jsem zrovna o přestěhování se někam jinam uvažovala a zhodnotila, že by to možná bylo lepší. Ale teď nemám zapotřebí to řešit, to kdyžtak až jednou :) Ovšem, takový au-pair mi přijde hrozně super, i kdyby třeba jen na zkoušku na pár měsíců :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já tu taky nechci zůstat. Au-pair je supr nápad, asi je to jak tu píšeš ta nejsnazší cesta jak se dostat pryč. Super článek a krásný obrázky :)

    OdpovědětVymazat
  3. V něčem s tebou naprosto souhlasím. :) Taky nejsem příliš velký vlastenec, Čechy mi nevadí, ale žít v nich nechci, mé kroky snad povedou do Španělska a máme na to podobné plány - vyjet jako au - pair :D Takže teď musím dostudovat, vycestovat jako Au pair, vyzkoušet si ten život tam a později si sehnat bydlení a stálou práci tam.. :)

    OdpovědětVymazat